Hvordan kan elevene jobbe med ulike tekster i grupper?

21.05.2025

Noen ganger har elevene ulikt lesenivå i klassen. Da kan det være hensiktsmessig å ha et felles overordnet tema i undervisningen med noe felles som en video, en samtale eller et bilde, men kopiere opp eller lage tekster på ulikt nivå som deltakerne kan jobbe med i grupper. Jeg har selv gjort dette, nå sist med deltakere med skolebakgrunn på høyskole- eller universitetsnivå.  Jeg har gitt dem tekstene vi jobber med på skolen i lekse på forhånd, slik at alle skal (i teorien) ha lest teksten hjemme. Her er arbeidsinstruksen jeg har gitt elevene:

1. Jobb individuelt. Finn ord og uttrykk som er nye for deg. Oversett dem ved hjelp av ordbok.

2. Finn en læringspartner. Jobb to og to.  Les ordene og uttrykkene dere har notert dere for hverandre. Er det noen ord eller uttrykk du har, som klassekameraten din ikke har? Snakk om ordene og uttrykkene og hva de betyr på norsk. 

3. Les teksten høyt for hverandre minst to ganger.

4. Fortell hverandre hva teksten handler om. Bruk gjerne ordene og uttrykkene dere noterte under punkt 1 og 2. 

5. Gjør oppgaver tilknyttet teksten.

6. Sjekk svarene dine med læringspartneren din.

– Har dere likt svar? Sjekk med fasit! 

Forstår dere ikke fasit? Spør læreren.

– Har dere ulikt svar? Diskuter og bli enige om et svar.

Sjekk fasit! Forstår dere ikke fasit? Spør læreren. 


Lærerens rolle blir her å gå rundt i klasserommet mellom gruppene og svare på spørsmål. Læreren kan føle at hen mister kontrollen på læringsprosessen når elevene jobber alene i grupper, men når sant skal sies har ikke læreren - og kommer aldri til å få - kontrollen på elevenes læringsprosess. Samhandling og det å måtte være aktiv, er viktige deler av å lære et nytt språk, slik at det kan være vel så effektivt å la elevene lese tekster i grupper som å gjennomgå dem i plenum.