Følge lærebok eller ha eget materiale?
Da jeg var ny lærer, fulgte jeg læreboka ganske slavisk. Klassen startet på kapittel 1 og vi jobbet oss gjennom bokas tekster og oppgaver i tur og orden. Sjelden utelot vi noen oppgaver eller ekstraoppgaver, og slik holdt vi på inntil siste kapittel, før vi startet på neste bok i lærebokserien. Det skal sies at jeg på den tiden ikke hadde PPU, eller erfaring. Nå, snart 27 år etter, følger jeg aldri ei lærebok slavisk. Med det mener jeg at jeg ikke nødvendigvis leser den fra første til siste side med klassen. Jeg velger ut tekster og oppgaver jeg finner nyttige ut fra læreplanens mål og supplerer med annet stoff. Jeg hopper også frem og tilbake i tekster og oppgaver, dersom jeg finner det hensiktsmessig.
Jeg pleier å lage periodeplaner med tema. Så velger jeg ut oppgaver og tekster som passer fra læreboka til å dekke disse. I tillegg finner jeg materiale fra for eksempel NRK skole, TV2skole, YouTube, litteratur, tv-programmer, nyheter, podkaster og radio. Alt tilpasses nivået. A1 kan f eks ha glede av Fantorangen, mens B2 kan se på Debatten. Jeg bruker også sanger og litteratur jeg finner på biblioteket. På nivå A1 er jeg glad i å bruke bildebøker tilpasset voksne.
Når jeg ikke blir bundet av lærebokas progresjon, føler jeg at jeg er mer åpen i forhold til elevenes behov. Grammatikk kan læres inn i en kontekst hvor deltakerne er aktive og hvor de trenger den grammatiske strukturen i øyeblikket. Og ordforråd kan øves opp etter tema elevene selv er opptatt av der og da.
Samtidig kan en lærebok være en god hjelp i å huske på alle elementer som deltakerne bør lære på et visst nivå, kanskje spesielt når det kommer til grammatikk. De fleste lærebøker har en klar tanke om grammatisk innlæring. Imidlertid kan den grammatiske progresjonen være for rask i enkelte lærebøker, og noen ganger er det også for få oppgaver innenfor hvert tema. Derfor er det viktig å supplere - enten med oppgaver man har laget selv eller fra ulike læringsressurser. Det samme gjelder ordforråd. Intet læreverk er komplett! Du - og ikke læreboka - er eksperten i din norsk som andrespråksundervisning! Stol på deg selv, din egen dømmekraft og gled deg over å få lov til å være en del av dine elevers reise inn i det norsk språket! Enten du bruker lærebok eller finner eget materiale.